Gözaltı Süreleri?
Gözaltı süreleri Terörle Mücadele Kanunu’nun geçici 19. maddesinde ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 91. maddesinde düzenlenmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ile diğer suçlar açısından uygulanabilecek gözaltı süreleri farklılık arzetmektedir. Buna göre;
31/07/2018-31/07/2022 tarihleri arasında;
1-5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar,[1]
2- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar,
3-Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından
gözaltı en fazla süresi 48 saat’tir.
Bu suçların toplu olarak işlenmesi durumunda ise en fazla 4 gün’dür.
Bu suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda –toplu olarak işlenmesi hali hariç– delillerin toplanmasında güçlük varsa veya dosya kapsamlı ise gözaltı süresi en fazla (48 saat + 48 saat + 48 saat =) 6 gün’dür.
Toplu işlenen suçlarda ise delillerin toplanmasında güçlük varsa veya dosya kapsamlı ise en fazla (4 gün + 4 gün + 4 gün) 12 gün’dür.
Ancak her halükarda şüphelinin ilk 4 günün sonunda hakim önüne çıkarılması zorunludur. Daha açık bir deyişle delillerin toplanmasında güçlük veya dosyanın kapsamlı olduğu gerekçesiyle 4 günlük sürenin uzatılması ihtiyacı ortaya çıktığında şüpheli 4 günün sonunda Sulh Ceza Hakimi huzuruna çıkarılmalıdır. Uzatma kararı Sulh Ceza Hakimi tarafından verilecektir.
(31/07/2022 tarihinden sonra ise, yeni bir düzenleme yapılmaz ise, yukarıda belirtilen suçlar açısından gözaltı süreleri genel hükümlere göre belirlenecek (CMK m. 91) ve diğer suçların tabi olduğu aşağıdaki paragrafta belirtilen süreler geçerli olacaktır.)
Yukarıda belirtilen suçların dışında kalan suçlarda ise gözaltı süresi 24 saattir. Delillerin toplanmasından güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle her defasında 1 günü geçmemek üzere toplamda 3 defa uzatılmasına karar verilebilir; bu nedenle anılan durumda gözaltı süresi en fazla 4 gündür.
Bilgilerinize sunarız.
[1] TCK m. 302 ila m. 339 arasındaki suçlar; Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, Düşmanla işbirliği yapmak, Devlete karşı savaşa tahrik, Temel millî yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlama, Yabancı devlet aleyhine asker toplama, Askerî tesisleri tahrip ve düşman askerî hareketleri yararına anlaşma, Düşman devlete maddi ve mali yardım, Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast ve fiilî saldırı, Yasama organına karşı suç, Hükûmete karşı suç, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı isyan, Silâhlı örgüt, Silâh sağlama, Suç için anlaşma, Askerî komutanlıkların gasbı, Halkı askerlikten soğutma, Askerleri itaatsizliğe teşvik, Yabancı hizmetine asker yazma, yazılma, Savaş zamanında emirlere uymama, Savaş zamanında yükümlülükler, Savaşta yalan haber yayma, Seferberlikle ilgili görevin ihmali, Düşmandan unvan ve benzeri payeler kabulü, Devletin güvenliğine ilişkin belgeler, Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, Siyasal veya askerî casusluk, Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, Gizli kalması gereken bilgileri açıklama, Uluslararası casusluk, Askerî yasak bölgelere girme, Devlet sırlarından yararlanma, Devlet hizmetlerinde sadakatsizlik, Yasaklanan bilgileri temin, Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini, Yasaklanan bilgileri açıklama, Yasaklanan bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklama, Taksir sonucu casusluk fiillerinin işlenmesi, Devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma