COVID-19 Salgını Nedeniyle 5/2/2020 Tarihinden İtibaren Uçuşun İptal Edilmesi Durumunda Yolcunun ve Uçuş Taahhüdünde Bulunan Kişilerin Haklarında Yapılan Değişiklik Resmi Gazete’de Yayımlandı.

25 Mart 31079 sayılı Resmi Gazete’de Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik(Değişiklik Yönetmeliği)yayımlanmıştır.

Yönetmelik aynen şöyledir:

MADDE 1 – 3/12/2011 tarihli ve 28131 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU)’e 20 nci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) COVID-19 salgını nedeniyle 5/2/2020 tarihinden itibaren uçuşun iptal edilmesi durumunda, bu iptaller sebebiyle uçuşu icra eden veya etme taahhüdünde bulunan hava taşıma işletmesi 8 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddelerde yer alan hükümlerden uçuş yasakları kalktıktan sonraki iki ay sonuna kadar muaftır.

(2) COVID-19 salgını nedeniyle uçuşu iptal edilen yolcunun,  hava taşıma işletmesinin boş koltuk durumuna bağlı olarak istediği bir tarih için bilette değişiklik yapma veya bileti açığa alma hakkı vardır. Yolcu, açığa alınıp kullanılmayan biletin iadesini uçuş yasakları kalktıktan sonraki iki ayın sonrasında hava taşıma işletmesinden alabilir.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sivil Havacılık Genel Müdürü yürütür.”

Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’e göre kural olarak “yolcunun uçuşa kabul edilmemesi”, “uçuşun iptal edilmesi”, “uçuşun ertelenmesi” durumunda yolcuya “tazminat”, “geri ödeme veya güzergah değişikliği hakkı”, “hizmet hakkı (gecikme süresine bağlı olarak makul ölçüde sıcak ve soğuk içecekler, konaklama, ulaşım, yemek gibi)” gibi birtakım haklar tanınmıştır. Anılan yolcu hakları Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’in 8., 9. ve 10. maddelerinde düzenlenmiştir.

Değişiklik Yönetmeliği ile COVID-19 salgını nedeniyle 5/2/2020 tarihinden itibaren uçuşun iptal edilmesi durumunda, bu iptaller sebebiyle uçuşu icra eden veya etme taahhüdünde bulunan hava taşıma işletmesinin 8 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddelerde yer alan hükümlerden, yani yolcuyu yararlandırması gereken yukarıda belirtilen hizmetlerden muaf olduğu ve yolcunun belirtilen haklardan yararlanamayacağı düzenlenmiştir.

Değişiklik Yönetmeliği’ne göre yolcunun bileti açığa alma ve boş koltuk durumuna bağlı olarak istediği bir tarih için bilette değişiklik yapma bulunmaktadır.

Yazar Hakkında

Av. Burak AKIN

Av. Burak AKIN lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, tezli yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlamış olup halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca bu yazıları da inceleyebilirsiniz.