Tahsili Geciken İhtiyaç Kredisi Sahiplerini İlgilendiren Önemli Düzenleme

10.02.2019 Tarihinden Önce Anapara ve/veya Faiz Ödemelerinin Tahsili Geciken İhtiyaç Kredilerinin  Borç Bakiyelerinin, Borçlu Tarafından Talep Edilmesi Durumunda En Fazla Altmış Ay İle Sınırlı Olmak Üzere Yeniden Yapılandırılabilmesine İmkan Sağlandı

10.02.2019 tarihli ve 30682 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan  “Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte  Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 1. maddesi ile 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğe”  aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 6 – (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden önce anapara ve/veya faiz ödemelerinin tahsili geciken ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla altmış ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilir.”

Böylelikle 10.02.2019 tarihinden önce anapara ve/veya faiz ödemelerinin tahsili geciken ihtiyaç kredilerinin  borç bakiyelerinin, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla altmış ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine imkan sağlanmıştır.

Mevcut Değişikliğin Öncekilerden Farkı Nedir?

Bilindiği üzere, daha önce, 27.09.2016 tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabileceği, yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesinin kırk sekiz ayı aşamayacağı düzenlenmişti (Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik, Geçici Madde 2).

Keza 1.9.2018 tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin, borçlu tarafından 1.9.2018 tarihinden itibaren bir yıl içerisinde talep edilmesi durumunda en fazla kırk sekiz ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabileceği, yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi otuz altı ayı aşamayacağı hüküm altına alınmıştı (Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik, Geçici Madde 3).

Anılan düzenlemelerde borç bakiyesinin maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce oluşması bir zorunluluk olarak aranmamış; kredinin maddenin yürürlük tarihinden önce kullandırılması gerekli ve yeterli görülmüştür. Ayrıca, söz konusu hükümlerde, yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi bakımından bir sınır öngörüldüğü anlaşılmaktadır.

Buna karşılık, son düzenlemede, maddenin yürürlük tarihinden (10.02.2019) önce tahsili gecikmiş ihtiyaç kredilerinin yapılandırılabileceği hüküm altına alınmıştır. Başka bir ifade ile maddenin yürürlük tarihinden (10.02.2019) önce kullandırılmış olsa dahi ödemelerin tahsilinde gecikmenin olmadığı veya maddenin yürürlük tarihinden sonra tahsilde gecikmenin yaşanacağı ihtiyaç kredisi sahipleri anılan düzenlemeden yararlanamayacaktır.

Bunun yanı sıra, yeni düzenlemede, önceki benzer düzenlemelerden farklı olarak, yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi bakımından bir düzenleme yapılmadığı dikkat çekmektedir.

Yazar Hakkında

Av. Burak AKIN

Av. Burak AKIN lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, tezli yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlamış olup halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca bu yazıları da inceleyebilirsiniz.