ŞUBAT AYI (2022) AZAMİ KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLMUŞTUR

Bilindiği üzere Türk Borçlar Kanunu’nun 344/1 hükmünde; “Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır” denilmek suretiyle azami kira artış oranının nasıl belirleneceği düzenlenmiştir. Buna göre kira sözleşmesinin tarafları kira artış oranını bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek üzere serbestçe kararlaştırabileceklerdir. Taraflar TÜFE’nin üzerinde kira artış oranı kararlaştırmış olsalar bile TBK m. 344/1’e göre bu düzenleme geçersiz olacaktır. Kiraya veren TÜFE oranının üzerinde kira artış zammı uygulayamayacaktır.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Aralık ayı için (2021) tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı %22,58 olarak açıklanmıştır. Buna göre kira başlangıç tarihi Şubat ayı olan kira sözleşmeleri için en fazla % 22,58 oranında artış uygulanabilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Yazar Hakkında

Av. Burak AKIN

Av. Burak AKIN lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, tezli yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlamış olup halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca bu yazıları da inceleyebilirsiniz.