Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği İnsan Hakları Eylem Planı Doğrultusunda Yenilenerek Resmi Gazete’de Yayımlandı.

10/11/2021 tarihli ve 31655 sayılı Resmi Gazete’de Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği (Yeni Yönetmelik) İnsan Hakları Eylem Planı doğrultusunda yeniden düzenlenerek yayımlanmıştır. Yönetmeliğin 129. maddesi ile 5/3/2013 tarihli ve 28578 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği (Eski Yönetmelik) yürürlükten kaldırılmıştır.

Yeni Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında getirilen başlıca düzenlemeler şu şekildedir:

GÜNLÜK 4 SAAT OLAN KAMUYA YARARLI BİR İŞTE ÇALIŞMA SÜRESİ 8 SAATE ÇIKARILMIŞTIR.

Eski Yönetmelik’e göre (m. 84) kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılan yükümlülerin günde 4 saat çalıştırılması zorunluluğu bulunmaktaydı.

Yeni Yönetmelik ile (m. 65) bu sürenin 8 saate kadar düzenlenebileceği kuralına yer verilmiştir.

YÜKÜMLÜLÜĞÜN İHLALİ HALİNDE 1 YIL İÇERİSİNDE 2 DEĞİL 3 YAZILI UYARIDAN SONRA KAYDIN KAPATILACAĞI DÜZENLENMİŞTİR.

Eski Yönetmelik’e göre (m. 44) denetimli serbestlik yükümlülerinin yükümlülüklerine uymaması durumunda, yükümlülüğün bir yıl içerisinde iki defa ihlal edilmesi yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılmaktaydı ve yükümlünün uyarılmasının ardından bir yıl içerisinde ikinci ihlalin tespit edilmesi halinde infaza son verilerek kayıt kapatılmaktaydı.

Yeni Yönetmelik’e göre ise (m. 44) denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde mazeret olmaksızın ve kasıtlı olarak üç defa ihlal edilmesinin yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılacağı ve yükümlünün ikinci kez uyarılmasının ardından bir yıl içerisinde üçüncü ihlalin tespit edilmesi halinde dosyanın kapatılması ile ilgili sürecin başlatılacağı düzenlenmiştir.

Suça Sürüklenen Çocuklar ile İlgili Özel Düzenleme: Suça sürüklenen çocuklar ve denetimli serbestlik kararının infazına başlandığı tarihte çocuk olup infaz sürecinde on sekiz yaşını dolduranlar bakımından ise yükümlünün bir yıl içerisinde üçüncü kez uyarılmasının ardından bir yıl içinde dördüncü ihlalin tespit edilmesi halinde dosyanın kapatılması ile ilgili sürecin başlatılacağı kuralına yer verilmiştir.

SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLARIN ÜSTÜN YARARI İÇİN ÇOCUK HİZMETLERİ BÜROLARI KURULMASI DÜZENLENMİŞTİR.

Yeni Yönetmelik ise (m. 19) denetimli serbestlik müdürlüklerinde, denetimli serbestlik kapsamındaki suça sürüklenen çocuklara yönelik hizmetleri koordine etmek ve yürütmek üzere çocuk hizmetleri bürosu oluşturulacağı, mümkün olması durumunda büronun, müdürlüğün diğer birimlerinden ve yetişkin yükümlülere yönelik çalışmaların yürütüldüğü kısımlardan ayrı bir yerde kurulacağı düzenlenmiştir. Suça sürüklenen çocuklara yönelik hizmetleri yürütmek üzere, çocuk hizmetleri bürosunda çocuk hizmetleri konusunda özel eğitim almış yeteri kadar denetimli serbestlik uzmanı görevlendirileceği, müdürlüğün iş durumu uygun ise büroda görevli uzmanlara, çocuklara yönelik hizmetler dışında başka görevler verilmeyeceği kuralına yer verilmiştir.

HAPİS CEZASININ KONUTTA İNFAZI HALİNDE BELLİ ŞARTLARIN VARLIĞI DURUMUNDA GÜN İÇERİSİNDE BELİRLİ SAATLER KONUTTAN AYRILABİLMEYE İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILMIŞTIR.

Yeni Yönetmelik ile (m. 74) hapis cezasının konutta infazında, hükümlünün risk ve ihtiyaçları, kurallara uymadaki başarısı ve iş birliği dikkate alınarak; konutundan ayrılmasına vaka sorumlusunun önerisi üzerine komisyon tarafından karar verilebileceği düzenlenmiştir.

Buna göre;

a) İlk altı ay için günde bir,

b) İkinci altı ay için günde iki,

c) Üçüncü altı ay için günde üç,

ç) On sekizinci aydan sonra günde dört,

saat süreyle konutundan ayrılmasına izin verilebilecektir.

Yazar Hakkında

Av. Burak AKIN

Av. Burak AKIN lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, tezli yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlamış olup halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca bu yazıları da inceleyebilirsiniz.