“Katil Polis Hesap Verecek” Şeklinde Slogan Atmak ve İfade Özgürlüğü

Anayasa Mahkemesi’nin “katil polis hesap verecek” şeklinde slogan atan kişi ile ilgili Deniz Birol başvurusu kararına (B. No: 2014/18780, 7.2.2019 T. Karar için bkz. 13.03.2019 Tarihli ve 30713 Sayılı Resmi Gazete) konu olayda başvurucu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında yaşanan olaylarla ilgili olarak İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen yakalama kararı kapsamında kolluk görevlileri tarafından yakalanmıştır. Yakalama ve gözaltına alma işlemi sırasında başvurucunun direnmesi üzerine taraflar arasında tartışma yaşanmıştır. Bu esnada başvurucu “Katil polis hesap verecek, direne direne kazanacağız, baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde slogan atmıştır.

Başvurucu hakkında görevli polis memuruna hakaret suçundan dolayı İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmış ve dava sonucunda başvurucunun atılı suçtan 13 ay 3 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiştir.

İfade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuru üzerine konuyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, “Katil polis hesap verecek, direne direne kazanacağız, baskılar bizi yıldıramaz” şeklindeki sloganın kolluk görevlilerinin muamelelerine eleştiri amacıyla söylendiğini, belirtilen cümle ile görevli polislerin hedef alındığının kuşkulu olduğunu, anılan sloganın kalıplaşmış bir sloganın tekrarından ibaret olduğunu, kitlesel eylemler yapan bazı grupların kolluk güçleri ile karşılaştıkları bazı durumlarda belirtilen sloganı sıkça kullandığını belirterek bu nedenle anılan ifadenin genel nitelikli olduğunu, başvuru konusu olayda görev yapan polislerin kişisel şeref ve itibarına yönelik olmadığını kabul etmiştir.

Derece mahkemelerinin de başvuruya konu somut olayın koşullarını gözetmeden ve hakaret oluşturduğu kabul edilen sözlerin söylendiği bağlamı dikkate almadan hakaret suçundan mahkumiyet hükmü kurduğunu vurgulayan Anayasa Mahkemesi bu şartlar altında başvurucunun cezalandırılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığını belirtmiştir.

Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi’nce “Katil polis hesap verecek” şeklinde slogan atan başvurucu hakkında, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile, hakaret suçundan dolayı mahkumiyet kararı verilmesinin ifade özgürlüğünün (AY m. 26) ihlaline neden olduğuna karar verilmiştir.

Yazar Hakkında

Av. Burak AKIN

Av. Burak AKIN lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, tezli yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlamış olup halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca bu yazıları da inceleyebilirsiniz.