Güvenlik Soruşturması Kapsamında Onsekiz Yaşından Önce İşlenmiş Bir Suça İişkin Adlî Sicil ve Arşiv Kayıtlarının İdari Makama Verilmesinin Özel Hayata Saygı Hakkının İhlaline Neden Olacağına Karar Verilmiştir.

Anayasa Mahkemesi’nin Fatih Saraman başvurusu kararına (B. No: 2014/7256, 27.2.2019, Karar için bkz. 27.03.2019 Tarihli ve 30727 Sayılı Resmi Gazete) konu olayda başvurucu onsekiz yaşını tamamlamadan önce Adana 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 13.3.2002 tarihli kararıyla hırsızlık suçundan dolayı beş ay hapis cezasına mahkum olmuştur. Sonrasında hapis cezası ağır para cezasına çevrilerek ertelenmiştir.

Sonrasında başvurucu infaz ve koruma memuru olmak için başvuruda bulunmuştur. Yapılan güvenlik soruşturmasında Emniyet Müdürlüğü tarafından güvenlik soruşturmasını yapan kuruma yazılan yazıyla başvurucunun daha önce hırsızlık suçundan dolay mahkum olduğu anlaşılmıştır.

Başvurucu “güvenlik soruşturmasında olumlu olmak” şartını sağlamadığından infaz ve koruma memuru olamamıştır.

Anayasa Mahkemesi yukarıda numarası ve tarihi yazılan kararında 23.05.2005 tarihli ve 5352 sayılı “Adli Sicil Kanunu”nun 10. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Onsekiz yaşından küçüklerle ilgili adlî sicil ve arşiv kayıtları; ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıkları, hâkim veya mahkemelerce istenebilir. “ şeklindeki düzenlemeyi gerekçe göstererek başvurucunun özel hayatına yapılan müdahalenin kanuni dayanağının olmadığı sonucuna varmıştır.

Yazar Hakkında

Av. Burak AKIN

Av. Burak AKIN lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, tezli yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlamış olup halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca bu yazıları da inceleyebilirsiniz.